Основната опозиционна Народна партия на Испания (НП) е готова да спечели парламентарни избори, очаквани до края на годината, но ще се нуждае от съюз с крайнодясната партия "Вокс", за да постигне работещо мнозинство, сочи проучване на общественото мнение, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс.

Проучването, проведено от частната социологическа агенция 40dB за вестник El Pais, също показа, че управляващата Партия на социалистите в Испания (ПСИ) губят известна позиция след предишното допитване през април, когато партията беше почти рамо до рамо с НП.

Новото проучване включва два сценария, базирани на това дали лявата избирателна платформа "Сумар", лансирана миналия месец от министъра на труда Йоланда Диас, и младшият партньор в ръководената от социалистите управляваща коалиция "Унидос Подемос" ще решат да се кандидатират отделно или заедно.

Ако се кандидатират поотделно, НП и "Вокс" ще се доближат до осигуряването на абсолютно мнозинство със 170 депутати в 350-местния парламент. Въпреки това, ако "Сумар" и "Унидос Подемос" се явят заедно, потенциална дясна коалиция ще получи 161 места, показва проучването.

Социалистите на премиера Педро Санчес ще спечелят 100 места, ако "Сумар" и "Унидос Подемос" се кандидатират поотделно или 97, ако двете леви партии се кандидатират заедно. Последният сценарий обаче би довел до по-добър резултат за социалистите, които тогава биха могли да съберат общо 152 места в евентуална хипотетична коалиция с двете по-малки леви партии.

Остава неясно дали "Унидос Подемос" ще се присъедини към "Сумар" или ще се състезава срещу него за левите гласове.

Други проучвания на общественото мнение също сочат фрагментиран парламент, в който никоя партия няма да има достатъчно мнозинство, за да управлява сама.

Испанският министър на труда се цели в поста на Санчес

Испанският министър на труда се цели в поста на Санчес

Йоланда Диас ще се кандидатира на парламентарните избори като лидер на крайната левица