Испанският министър на труда Йоланда Диас обяви в неделя, че ще се кандидатира на парламентарните избори в края на годината като лидер на крайната левица, с чиято подкрепа социалистическият премиер Педро Санчес ще трябва да остане на поста.

"Днес правя крачка напред. Искам да водя страната ни", каза Диас на политически митинг в Мадрид.

Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че Диас, вицепремиер в коалиционното правителство на Санчес и пожизнен член на комунистическата партия, е най-популярният политик в Испания.

До голяма степен неизвестна преди три години, 51-годишният адвокат по трудово правоотношение беше хвърлен в светлината на политическите прожектори през януари 2020 г., когато влезе в правителството като представител на крайнолявата партия Podemos.

Социалистите на Санчес управляват от януари 2020 г. с Podemos, която губи подкрепа и членове.

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

За Санчес това е стъпка в полза на феминизма и испанското общество като цяло

Когато бившият лидер на Podemos Пабло Иглесиас напусна политиката през май 2021 г. след провал на регионалните избори, той номинира Диас да поеме поста му като вицепремиер, въпреки че тя не е член на неговата партия.

Иглесиас и Диас бяха близки, докато през юли 2022 г. тя стартира ново политическо движение, наречено "Sumar" ("Добавяне" на английски), което има за цел да обедини всички партии отляво на социалистите на Санчес.

Досега Диас не е успяла да спечели подкрепата на Podemos за изборната си кандидатура.

"Има много хора, които трябва да бъдат привлечени", призна тя в неделя.

Тя добави, че ще продължи разговорите, за да се опита да разшири своето политическо движение.

"Ще се справим със задачата", каза тя. "Ще дадем отговори за страната ни, която е гладна за промяна.

Повечето проучвания показват, че социалистите на Санчес изостават от основната опозиционна консервативна Народна партия.

Дори ако социалистите успеят да намалят разликата, те отново ще се нуждаят от подкрепата на крайната левица, за да формират работещо мнозинство в парламента, показват проучванията на общественото мнение.

Санчес иска партии, синдикати и региони в пакт за икономическо възраждане

Санчес иска партии, синдикати и региони в пакт за икономическо възраждане

Вдъхновението е от "Пактовете от Монклоа", подписани през 1977 г., след смъртта на Франко

Диас беше отговорна за трудова реформа, на която се приписва рязък спад в броя на договорите за временна работа и рязко повишаване на минималната заплата.

Тя също така ръководеше щедра схема за отпуск в разгара на пандемията Covid-19, която гарантираше, че компаниите могат да задържат работници, дори когато големи части от икономиката бяха затворени поради блокирането.