Лявото правителство и опозицията на Венецуела подписаха в събота в Мексико споразумение за социална защита, като подновяване на преговорите за прекратяване на политическата криза, съобщи АФП.

Това споразумение, представлява надежда за цяла Латинска Америка, каза мексиканският външен министър Марсело Ебрард.

Съединените щати реагираха бързо и облекчиха петролните санкции, които бяха наложили на Венецуела, като според тях това ще позволи на Chevron да възобнови ограничените операции по добив на петрол във Венецуела.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че споразумението е "хуманитарно споразумение, фокусирано върху образованието, здравеопазването, продоволствената сигурност, реагирането при наводнения и програмите за електроенергия, които ще бъдат от полза за венецуелския народ".

САЩ готвят Chevron за значително увеличение на добива на петрол във Венецуела

САЩ готвят Chevron за значително увеличение на добива на петрол във Венецуела

Възможно е облекчаване на санкции и освобождаване на някои венецуелци от американски затвори

Споразумението, постигнато в събота, бележи пробив след 15 месеца застой между правителството на Мадуро и неговата опозиция.

Международните усилия за разрешаване на кризата във Венецуела набраха сила след началото на войната в Украйна и натиска, който оказа върху световните енергийни доставки.

Припомняме, че правителствената делегация се ръководи от лидера на Конгреса Хорхе Родригес от управляващите социалисти, а опозиционната група се оглавява от политика Херардо Блайд.

Деветчленната делегация на Родригес включва Камила Фабри, съпругата на колумбийския бизнесмен Алекс Сааб. Екстрадирането на Сааб в Съединените щати през октомври 2021 г. по обвинения в пране на пари разгневи правителството на Венецуела и накара преговорите да бъдат прекратени. Оттогава Мадуро настоява за освобождаването на Сааб.

Продължават преговорите между Мадуро и опозиция

Продължават преговорите между Мадуро и опозиция

След месеци на неформални срещи

Опозицията вижда преговорите като изход от продължителна политическа криза с евентуално споразумение за провеждането на свободни и честни президентски избори през 2024 г.