Управляващите партии в Страната на баските и в Галисия спечелиха регионалните избори в Испания, в сянката на коронавируса.

В Страната на баските управляващата либерална Баска националистическа партия, водена от Иниго Уркулу, спечели 31 места в регионалния парламент, с три повече в сравнение с 2016 година. Въпреки този резултат тя отново ще има нужда от подкрепата на други партии, за да формира мнозинство, съобщава агенция ДПА в неделя вечерта.

Дясната популистка партия Vox също спечели място в Страната на баските, където има само 3-процентово препятствие за влизане в парламента. В Галисия, където има 5-процентово препятствие, тя не влезе в парламента.

Управляващата консервативна Народна партия в Галисия, водена от Алберто Нунес Фейджоо, потвърди позицията си на най-голямата политическа сила и запази абсолютното си мнозинство от 41 места в 75-членния местен парламент.

Избирателната активност в Галисия беше под 59 процента, с 5 пункта по-висока от преди четири години. В Страната на баските обаче тя спадна със 7 пункта до малко над 53% на фона на загрижеността за разпространението на коронавируса.

Испанската социалистическа работническа партия, ръководена от министър-председателя Педро Санчес, спечели 10 от 12 места в Страната на баските, а в Галисия от 12 до 14 места.

Педро Санчес договаря подобряване на отношенията с лидера на Каталуния
Обновена

Педро Санчес договаря подобряване на отношенията с лидера на Каталуния

Ким Тора му подарява две книги за правата на човека

Изборите са първите след избухването на коронавируса в страната. Гласуването трябваше да се проведе на 5 април, но беше отменено поради пандемията.