Управляващата дясноцентристката Демократична партия  (DISI) печели парламентарните избори в Кипър. Това са съобщили от Централната избирателна комисия на републиката. При 97,5% от преброените бюлетини, партията печели 27,8% от гласовете. След нея остава опозиционната лява Прогресивна партия на Кипър, която получава 22,3%, съобщиха ТАСС и Greek reporter.

Следват три по-малки партии: крайнодесният "Национален народен фронт" с 6,8% от гласовете, Движението за социална демокрация (EDEK) с 6,7% и новата политическа сила Демократичнен фронт с 6,1%. Кипърската Зелена партия е на седмо място с 4,4% от гласовете.

Резултатите показват, че големите партии губят подкрепа, за сметка на по-малките.

Както стана ясно от exit poll резултати, седем партии влизат в парламента.

Припомняме, че днес право на глас днес имаха близо 558 000 избиратели - с близо 15 000 повече от изборите през 2016 г., което е най-големият електорат, регистриран в Кипър на национален вот. Кипърците в чужбина можеха да гласуват само в Гърция и Великобритания - в 6 секции в Атина и Солун, както и в 4 секции в Лондон.

За 56-те места в парламента претендират 658 кандидати - със 165 повече отколкото се състезаваха преди 5 години.

Кипър е президентска република, в която президентът играе ролята не само на държавния глава, но и на председателя на правителството, назначен от него. В страната няма министър-председателска позиция и партията, която печели избори за еднокамарен парламент, не формира правителства. Ролята на законодателната власт обаче е изключително важна, за да се осигури ефективната работа на изпълнителната власт, тъй като законопроектите, за да придобият статута на закони, по един или друг начин, трябва да бъдат одобрявани от мнозинството депутати.

Кипър избира парламент

Кипър избира парламент

Рекорден брой кандидати и регистрирани избиратели…