Партията на президента на Колумбия Алваро Урибе печели парламентарните избори в страната. Това показват предварителните данни на Централната избирателна комисия след проведения вот.

Кандидатите на управляващата партия на Националното единство са събрали около 20.4% от гласовете. Те са следвани от Консервативната и Либералните партии, събрали съответно 17.5% и 15.4% от гласовете.

Окончателните резултати са очакват до часове. По оценките на колумбийските власти изборите са преминали в спокойна обстановка.

В изборите участваха почти 30 милиона граждани, които избираха от 2 476 кандидати за 102 сенатори и 166 депутати от долната палата на конгреса.

Очаква се партията на Урибе и консерваторите да формират коалиция, на основата на която е издигнато и настоящото правителство. Тази коалиция се намира на власт в Колумбия вече от 8 години и явно борбата срещу наркотрафика и сепаратистите от ФАРК се одобряват от жителите.

Настоящите избори се считат за подготовка за президентските избори, които ще се проведат на 30 май тази година.

Според решение на Конституционния съд действащият президент Алваро Урибе не може да се кандидатира още веднъж. При това положение основният фаворит за поста ще стане бившият министър на отбраната Хаун Мануел Сантос, който е и в ръководството на партията на Националното единство.

Благодарение на взетите засилени мерки за сигурност властите са успели на предотвратят редица терористични нападение. Така например в граничния с Венецуела департамент Араука, в източната част на страната, бе открит и обезвреден товарен автомобил зареден с взрив. В съседен департамент ФАРК успя да организира атентат, но загина само членът на групировката.