Японската управляваща коалиция на Либералнодемократическата партия (ЛДП) и "Комейто" очакват победа на предстоящите избори за Камарата на съветниците, съобщи "Синхуа".

Управляващата ЛДП на японския премиер Фумио Кишида вероятно ще спечели повече места от тези, с които разполага в момента.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано в понеделник.

Предвижда се ЛДП да грабне около 60 места сама по себе си, спрямо сегашните 55, които държи, показа проучването на Nikkei business daily.

Изборите за горната камара са насрочени за 10 юли, като за общо 125 места могат да се състезават сред 248 кандидати, което прави 63 обикновено мнозинство.

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Фумио Кишида избран за председател на управляващата партия в Япония и ще е новият премиер

Той е бивш външен министър на страната

Резултатите от анкетата на Nikkei противоречат на последните проучвания на общественото мнение, които показват намаляваща подкрепа за правителството на Кишида поради скока на цените и по-високите разходи за гориво.

Изборите на всеки три години са критичен тест за Кишида, за да оцени доверието на избирателите в работата на неговото правителство, откакто той встъпи в длъжност преди близо девет месеца.

Гласоподавателите ще решат главно за това колко добре се е справило правителството на Кишида в укрепването на реакцията на страната срещу COVID-19 и в борбата за ограничаване на растящите цени на енергията и ежедневните стоки като храна, за да облекчи болката на домакинствата, наред с други проблеми.

Япония иска Г-7 да се събере догодина в Хирошима

Япония иска Г-7 да се събере догодина в Хирошима

Предложението е на Япония