Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че засега не се предвиждат достатъчно финансови средства за отбрана в проектобюджета на Европейския съюз до 2027 година.

По думите ѝ ЕС е необходимо да разполага с повече самостоятелност по отношение на отбраната.

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд

"Същността на НАТО винаги ще бъде в чл. 5 от Вашингтонския договор за взаимната защита. Убедена съм, че на места НАТО отсъства и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи. ЕС има своите възможности в дипломацията, чрез инвестициите за развитие, но трябва да продължим да укрепваме европейския отбранителен съюз", добави Фон дер Лайен по време на брифинг в Брюксел.

Шефката на ЕК изтъкна, че иска да се намери взаимноизгоден подход в отношенията със САЩ, тъй като ЕС и САЩ били здраво свързани от дълги години.

"Действително по някои въпроси мненията ни се различават и трябва да обсъдим това. Но независимо от някои различия ЕС и САЩ са съюзници. Готова съм да обсъдя решенията по въпроса с въвеждането на допълнителни мита. Между нас стоят въпроси, чието решение е трудно", призна Урсула фон дер Лайен.

Макрон не се отрича от думите си за "мозъчната смърт" на НАТО

Макрон не се отрича от думите си за "мозъчната смърт" на НАТО

Макрон сряза Тръмп: "Нека бъдем сериозни"