Уругвай гласува в неделя за президент и парламент, съобщава "Ройтерс". Социолозите прогнозираха, че вероятно ще е необходим балотаж през ноември. 

Изборната надпревара бе между умерени кандидати, което контрастира с поляризираната политика в много други страни от Латинска Америка.

Кандидатът на Широкия фронт от левия център Яманду Орси, предизборният фаворит, се изправи срещу претендента за приемственост Алваро Делгадо. Зад тях остава младият консерватор Андрес Охеда, популярен в социалните мрежи.

Проучванията показаха, че Орси води, но нито един кандидат за президент вероятно няма да получи повече от 50% от гласовете. Заедно с Делгадо отиват на втория тур на 24 ноември. 

Страната също така решава чрез референдум относно пенсионната реформа, която ще намали възрастта за пенсиониране с пет години до 60 години. Друг референдум ще засили правомощията на полицията за борба с престъпността, свързана с наркотиците.

Уругвайците изглежда отхвърлят пенсионната реформа, показаха две ранни екзитполове в неделя, разсеявайки страховете на инвеститори и политици, че тя може да навреди на икономиката. Според местните социологични компании Cifra и Equipos Consultores 61% от имащите право на глас са отхвърлили предложението, срещу 39%, които са гласували в подкрепа.