Сълзотворен газ е бил използван за разпръскване на гневни тълпи пред посолството на САЩ в иракската столица Багдад, ден след като хиляди протестиращи щурмуваха американската дипломатическа мисия, нахлувайки в двора, съобщава "Франс прес".

Стотици протестиращи, включително хора, които са лагерували през нощта пред портите на посолството, са хвърляли камъни по сградата, като в отговор са били атакувани със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати от служители на охраната, след като демонстрантите са се приближили до сградата.

САЩ изпращат допълнителни военни части в Ирак

САЩ изпращат допълнителни военни части в Ирак

Секретарят заяви ясно, че САЩ ще защитят хората си, които са там в подкрепа на суверенен и независим Ирак

Съобщава се също, че тълпата е подпалила няколко американски знамена. Няколко протестиращи са били ранени и откарани с линейки. Вчера хиляди иракчани протестираха пред посолството срещу американските въздушни удари, които удариха няколко позиции на паравоенната шиитска групировка "Катаиб Хизбула".

Демонстрантите, които се състоят от членове на групировкати и техните привърженици, успяха да преминат през няколко контролно-пропускателни пункта в силно укрепената и охранявана Зелена зона, палейки и унищожавайки камери за видеонаблюдение.

Тръмп изригна срещу Иран, организирал атаката срещу посолството на САЩ в Ирак

Тръмп изригна срещу Иран, организирал атаката срещу посолството на САЩ в Ирак

Иран щял да бъде държан "напълно отговорен"

В отговор на атаката американският военен министър Марк Еспър обяви, че около 750 военнослужещи са в готовност да бъдат разположени в региона през следващите няколко дни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Иран за вълненията и предупреди, че Техеран ще плати скъпо, ако американски служители бъдат ранени или убити от демонстрантите. Иран отвърна на обвинението, като отбеляза, че Вашингтон имал "безочието" да обвинява Ислямската република за протестите в Ирак.

Американските въздушни удари удариха пет позиции на "Катаиб Хизбула" в Ирак и Сирия миналата седмица като отмъщение за нападение над базата на американската коалиция близо до град Киркук. Вашингтон обвини за инцидента в Киркук милицията, подкрепяна от Иран, но Техеран отрече каквото и да е участие, като нарече последвалите удари акт на "тероризъм".

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Част от останалите служители на посолството са били преместени в Ербил