В около 10 процента от джамиите в Белгия се проповядва салафизъм, една от най-радикалните форми на исляма.

В страната има общо 320 джамии, като 70 от тях са в Брюксел, се отбелязва в публикация на кореспондента на БТА в Брюксел, позовавайки се на местни медии, които цитират данни от парламентарната комисия за контрол на разузнаването.   

Утежняващо обстоятелство е, че съществуват места за молитва на мюсюлманите в Белгия, над които спецслужбите не осъществяват никакъв контролапартаменти и гаражи, където мюсюлманите се радикализират.

В известните джамии радикализация се наблюдава по-рядко, като най-често това се случва в интернет. Радикализиралите се млади мюсюлмани в мнозинството си не говорят арабски, произхождат от слабо религиозни семейства и не знаят почти нищо за Корана.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафизъм, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам, показват данните. Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

В информациите се посочва, че след атентатите срещу парижкото сатирично издание "Шарли ебдо" през януари миналата година крайните проповедници в Белгия са се снишили, за да не се набиват на очи на службите. Младите мюсюлмани са започнали да избягват официалните джамии, също заради желанието да не попадат в полезрението на властите.

В централната джамия в Брюксел има подозрения, че се е оформило гнездо на уахабизма (ултраконсервативно течение в салафизма) - формата на исляма, превърната в държавна политика от Саудитска Арабия. Рияд е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор, който белгийските власти заплашиха да разтрогнат след атентатите в Париж от ноември миналата година.