Хиляди хора, много от тях младежи от Израел, се събраха в Полша на днешния ден за годишното възпоменание на жертвите на Холокоста в лагера на смъртта в Аушвиц, съобщава Франс прес.

Походът на живите, който изминава трите километра от тухлените бараки в Аушвиц до полетата на смъртта в Биркенау, е в памет на 6 милиона евреи, убити от нацистите през Втората световна война.

Походът ознаменува деня в памет на Холокоста, който в Израел започна вчера вечерта. Израел ще бъде представен на възпоменанието от Рафи Ейтан, бивш агент на Мосад, който е участвал при залавянето на Адолф Айхман, смятан за един за основните архитекти на кампанията за изтребление на евреите.

Снощи около 3000 младежи в присъствието на израелския министър на образованието Юли Тамир, се събраха в музея на лагера и се помолиха на мястото, където са били газовите камери.

Между 1940 и 1945 година около 1.1 милиона души загиват в лагера, много от тях от глад, но повечето намират смъртта си в газовите камери в Биркенау. Изграждането им започва през 1941 година и до 1943 година работят с пълна сила.

Освен 1 милион евреи от Полша и други окупирани страни в лагера загиват 85 000 поляци, 15 000 руски военнопленници, 20 000 цигани и 12 000 души от различни държави, сред тях участници в съпротивата .

Началото на марша на живите е поставено през 1988 година като съпротива срещу тези, които отричат съществуването на Холокоста. Първоначално маршът се състои на всеки две години и в него участват само евреи, но от 1995 година хората се събират всяка година.

Днес възпоменанието обединява хора от всички вери.