Американският президент Джордж Буш обяви по време на срещата си с иракския премиер Нури Ал Малики в Белия дом, че планираните мерки, с които ще бъдат засилени полицейските части в Багдад, ще помогнат на страната да се справи с насилието, предаде АП.
Буш благодари на иракския премиер за смелостта му и за постоянството му в борбата срещу атаките на различните религиозни групи. 

Американският президент отчете, че Малики е получавал различни сигнали за това дали САЩ ще продължат да подкрепят Ирак след повече от 3-годишно военно присъствие в страната му.

Буш добави и че по-спокойната обстановка извън Багдад ще направи възможно преместването на американските военни части в иракската столица, където статистиката отчита, че всеки ден загиват около 100 души, а организаторите на атентатите, при които стават убийствата, в голямата си част остават неразкрити.

Буш уточни, че иракският премиер Малики и командващият американските части в Ирак са се договорили в близките седмици да увеличат в Багдад броя на войниците и полицаите.

Американският президент добави, че в новата стратегия на САЩ в Ирак е заложено обединяването на американски с иракски полицаи в малки групи, което да прави действията им много по-ефективни.

По време на съвместната пресконференция Малики за пореден път призова за незабавно прекратяване на насилието в Ливан.
Той прикани и международната общност да подкрепи ливанското правителство във възстановяването на страната след разрушителните бомбардировки.