Шиитската опозиция в Бахрейн обяви, че приема поканата за преговори, отправена от сунитското кралско семейство, предаде АП. Разговорите дават шанс за край на кризата в малката островна държава, в която от две седмици бушуват размирици, подобни на тези в Тунис и Египет.

Абдул Джалил Халил от най-мощната шиитска партия „ал-Вефак" обяви, че опозицията е приела да преговаря с принц Салман по редица политически въпроси. Исканията на опозицията, повтаряни многократно по време на ежедневните протести в Бахрейн, са за установяване на конституционна монархия с по-ограничена кралска власт и сформиране на ново правителство.

Някои от протестиращите издигнаха палатков лагер на Перления площад в Манама, а при опитите на силите за сигурност да потушат безредиците загинаха седем демонстранти. В резултат шиитите поискаха пълно премахване на монархията. Заради несигурната обстановка в страната беше отменен и първият кръг от шампионата на "Формула 1", което доведе до големи загуби за Бахрейн.

Вчера около 300 000 сунити участваха в проправителствена демонстрация в столицата, а хиляди шиити протестираха пред сградата на вътрешното министерство.

Халил подчерта, че са се съгласили на „смислен диалог, а не празни думи". По думите му все още не е насрочена дата за първата среща на управляващи и опозиция, като нейни представители внесоха официално исканията си заедно с „рамка за по-нататъшен диалог".

Бахрейн в особено важен за САЩ, тъй като на територията на страната са разположени голямо количество американски сили, които са своеобразна противотежест на опитите на Иран да разшири влиянието си в Персийския залив. Останалите арабски лидери се опасяват, че зад шиитската опозиция стои точно Техеран.