Чешката полиция започна наказателно производство срещу бивши лидери на Чехословашката социалистическа република (Чехословакия, 1960-1990), коментира представителят на прокуратурата Ян Лелек, цитиран от ТАСС.

"Образувано е наказателно производство срещу бившия генерален секретар на Комунистическата партия на Чехословакия Милош Якеш (97-годишен), бившия председател на Чехословашката социалистическа република Любомир Стругал (95-годишен) и бившия министър на вътрешните работи на Чехословакия Вратислав Вайнар (89-годишен)", допълва той.

Криминални дела са заведени от Службата за документиране и разследване на престъпления от комунизъм, която е част от чешката полиция. Лидерите на бившата Чехословакия са обвинени в злоупотреба с власт.

Както обяснява Лелек, става въпрос за използването на огнестрелно оръжие от граничарите на чехословашките граници, докато обвиняемите са били на власт през 70-80-те години на миналия век, в резултат на което граждани, които незаконно са преминали границата, са убити в опит да напуснат страната. "Те (Якеш, Стругал и Вайнар) не взеха мерки, които биха предотвратили използването на огнестрелно оръжие по границите на Чехословакия".

От 1976 г. до ноември 1989 г., когато в резултат на нежната революция Чехословашката комунистическа партия губи властта си, докато се опитват да преминат чехословашката държавна граница, са убити девет души и най-малко седем са ранени.

Изненадата от наказателното преследване на Якеш, Стругал и Вайнар е изразена в "Туитър" от говорителя на чешкия президент Ири Овчачек. Според него решението на полицията е предназначено да съвпада с 30-годишнината от нежната революция и това не е "триумф на справедливостта, а политически жест".

Чехия отбеляза 30 години от нежната революция

Чехия отбеляза 30 години от нежната революция

Масови прояви в столицата Прага