Членовете на Конституционното събрание на Чили избраха жена от коренния народ Мапуче за президент на страната, докато изготвят нова конституция, предаде ДПА.

Eлиза Лонкон постигна абсолютно мнозинство във втория тур на гласуването с 96 от 155 гласа на Конституционното събрание в Сантяго де Чили.

Конституционното събрание има за задача да изготви нова конституция за страната, която чилийците ще гласуват на референдум.

Ниска активност на изборите в Чили

Ниска активност на изборите в Чили

Вотът бе отложен с месец заради пандемията

"Искам да благодаря на всички, че гласуваха за мапуче и жена, която да промени историята на тази страна", отбеляза Лонкон, учен, в първата си реч след избирането си.

Тя говореше както на езика мапудунгун на народа Мапуче, така и на испански.

"Това събрание ще превърне Чили в многонационално Чили, интеркултурно Чили", настоя тя.

Хайме Баса, независим кандидат и адвокат, който беше избран за вицепрезидент, също представлява новата политика на страната.

Независимите кандидати и левите опозиционни партии се представиха добре на изборите за Конституционно събрание през май, спечелвайки около 40% от местата.

Събранието трябва да представи нова конституция в рамките на една година. През октомври Чили гласува с голямо мнозинство в подкрепа на изготвянето на нова конституция.

Чилийците масово подкрепиха промяна на конституцията от времето на Пиночет

Чилийците масово подкрепиха промяна на конституцията от времето на Пиночет

78,24 на сто са гласували в подкрепа на приемането на нова конституция

Настоящият текст от 1980 г. датира от времето на военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет, управлявала страната в периода 1973-90 г.

Критици се оплакаха, че конституцията утвърждава неолибералната икономическа система, затруднява широкообхватните промени в законодателството заради високи кворуми и не гарантира почти никакви основни социални права.

Нова конституция беше едно от основните изисквания на хилядите демонстранти, които излязоха по улиците срещу правителството в края на 2019 г.

Протест в Чили дни преди референдума

Протест в Чили дни преди референдума

Допитването може да смени конституция, действаща от времето на Пиночет