Разследването е установило организаторите, изпълнителите и поръчителите на убийството на първия ръководител на самопровъзгласилата се сепаратистка Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко. Това обяви настоящият ръководител на ДНР Денис Пушилин, цитиран от руските медии.

Той добави, че са успели да възстановят цялата схема на престъпната операция - от подготовката до изпълнението - и да разберат, че сред поръчителите имало "високопоставени граждани на Украйна".

Сепаратистите в Донецк обвиниха Запада, че е помогнал за убийството на Захарченко

Сепаратистите в Донецк обвиниха Запада, че е помогнал за убийството на Захарченко

Помогнал на украинските специални служби

"Много високопоставени. Също така граждани на други страни, които подкрепят режима в Киев. Наказателното дело, заведено по този въпрос, е под специален контрол. Всички виновни трябва да бъдат наказани", заключи Пушилин.

Конкретните фамилни имена все още не са посочени, тъй като не всички причастни към убийството били задържани, а само "една от групите".

Ръководителят на ДНР загина на 31 август 2018 г. след експлозия в кафене "Сепар" в центъра на Донецк. Той беше на 42 години.

Над 100 хил. опечалени изпратиха Захарченко като "герой"

Над 100 хил. опечалени изпратиха Захарченко като "герой"

Съветник на Путин го нарече "брат"

Още една жертва на нападението стана бодигард, общо пострадаха 11 души.

Проруските власти на ДНР успяха да задържат служител на Службата за сигурност на Украйна, който признал, че това било диверсия от страна на Киев.