Убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Александър Захарченко е извършено със съдействието на западните специални служби. Това обяви изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин, цитиран от руските медии.

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Убийството щяло да подкопае мирното споразумение

"Терористичният акт беше извършен с участието на пети отдел на ДКР на Съвета за сигурност на Украйна... В резултат на работата на специалните служби, анализът на остатъците от взривното устройство показа наличието на високи технологии, които по-рано не са били използвани от Съвета за сигурност на Украйна. Това дава да се разбере, че терористичният акт е бил извършен с помощта на западните специални служби", подчерта Пушилин.

По думите му, Русия оказвала помощ в разследването на покушението, като ДНР била арестувала служител на Съвета за сигурност на Украйна, който бил дал пълни показания.

Над 100 хил. опечалени изпратиха Захарченко като "герой"

Над 100 хил. опечалени изпратиха Захарченко като "герой"

Съветник на Путин го нарече "брат"

Александър Захарченко загина на 31 август при взрив в кафене "Сепар" в центъра на Донецк. Той беше на 42 години. Освен това загина и бодигард на Захарченко, а още 11 души пострадаха. Министърът на доходите и данъците на ДНР Александър Тимофеев беше сериозно ранен при експлозията.

Парламентът на ДНР назначи за временно изпълняващ функциите на ръководител на самопровъзгласилата се република представителят на сепаратистите на преговорите в Минск Денис Пушилин.