Минути след като германският Бундестаг прие резолюция, с която се признава турския геноцид на арменците, в Ереван стотици столичани се стекоха пред посолството на Германия.

Това е успех преди всичко за самата Германия, коментира за news.bg Лариса Алавердян, първи омбудсман на Армения и директор на Института по политология и право към Руско-арменския славянски университет.

Много се радвам за Федерална република Германия, защото съм голям поклонник на немската литература, изкуство, музика и култура. Много се радвам, че и политически Германия достигна нивото си в културно отношение.

Оттук нататък няма съмнение, че целият ЕС и цялата световна общност ще признае геноцида на арменци в Османската империя, заяви Алавердян.

Външният министър на Армения Едуард Налбандиан обяви в съобщение, че „Армения приветства приетата от Бундестага резолюция”.

Според него резолюцията се явява „ценен принос на Германия в общочовешката борба за предотвратяване на геноцид и престъпления срещу човечеството", добави той.