В Естония днес се провеждат парламентарни избори. Право на глас имат почти 1 млн. души, които ще изберат 101 депутати, припомня "Асошиейтед прес".

Десет политически партии и 15 независими кандидати, общо 1099 кандидати ще се борят за места в парламента.

Главните претенденти са Центристката партия на премиера Юри Ратас, чиито привърженици включват и етнически руснаци, които са 25 процента от населението в бившата съветска република; Партията на реформите, която се застъпва за либерална икономическа политика; Социалдемократическата партия.

Социологическите проучвания показват, че националистическата крайнодясна Консервативна народна партия на Естония (КНПЕ) е увеличила популярността си през последните години. Тя се оглавява от баща и син - Март и Мартин Хелме, като твърди, че представлява естонските ценности. Партията остро критикува задължителните квоти на ЕС за прием на мигранти.

Реториката на КНПЕ накара основните партии да заявят, че в новото правителство няма място за популисти, независимо колко добре се представят на изборите.

Всички партии са единодушни, че Естония е активен член на ЕС и твърд съюзник на САЩ, както и че НАТО е крайъгълен камък в политиката по сигурността на Естония.

Допитване на 25 февруари сред 4 700 души показа, че партията на Ратас може да спечели 28 процента от гласовете, при 24,8 през 2015 г., следвана от Партията на реформите с 24 на сто и КНПЕ със 17 процента.

Според анализатори двете основни партии може да сформират коалиция, вероятно с един младши партньор от по-малките партии.