Ако Европа ни беше послушала, днес имигрантите щяха да бъдат няколко хиляи души, а не милиони. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за унгарското издание "Magyar Idok".

В него, той говори за причините, довели до този поток, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме да защитим цивилизацията, дома и семейството си. В Европа се откриха нови хоризонти и възможности, но и нови рискове. Един от тях е мигрантският поток, който залива Европа в последните години и според статистиката само през тази година мигрантите са повече от милион. Според него, да се приемат имигранти срещу пари е вид изнудване, а чрез квотите за брой имигранти за отделните страни ще се вкарат насила в тях хора, с които местните не искат да живеят. Няма да допуснем Брюксел да казва на унгарците да приемат такива хора, отсече той. Ако парламентът ни разреши, тогава това може да се случи.

Премиерът смята, че политиката на "Добре дошли" на евролидерите в самото начало е била грешката, довела днес до истинската криза. Ако те бяха приели мерките на унгарското правителство, днес този проблем нямаше да съществува, уверен е той и отказва да отговори какво мисли лично за идеята страната му да бъде вечната "черна овца" на ЕС. Според него, при такава криза трябва да се действа твърдо и точно заради това хората показват подкрепата си за политиката му.

Подкрепяме защитата на границите на страните от Вишеградската четворка, на Германия, на Словения и Македония. Ще окажем подкрепа дори и на България, каза той, като отново подчерта, че страната ни трябва да бъде поканена в Шенген, защото е доказала, че мястото й е там, защитавайки добре границите си.