Полицията в Германия е задържала мъж по подозрение, че е планирал да убие мюсюлмани при нападение, вдъхновено от разстрелите в джамията в новозеландския град Крайстчърч през 2019 г. Това обявиха от германската прокуратура, цитирани от "Франс прес".

21-годишният мъж от северния град Хилдесхайм е обявил плановете си за нападението "в анонимен интернет чат", уточниха от прокуратурата в град Целе.

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия
Обновена

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия

Четирима души са били задържани по случая

Първоначалните разследвания показват, че заподозреният "от известно време е обмислял идеята да извърши нападение, при което е искал да убие множество хора, за да привлече световното медийно внимание", допълниха германските прокурори.

Заподозреният се е вдъхновявал от нападателя, избил 51 души в две джамии в Крайстчърч през март 2019 г., като е казал, че искал да извърши подобно нападение.

"Целта му беше да убива мюсюлмани", посочиха от германската прокуратура.

Полицията е открила оръжия в дома на заподозрения, както и електронни файлове, съдържащи дясно екстремистко съдържание.

Той е бил арестуван в събота и са му били повдигнати обвинения, че е заплашвал в извършване на криминални деяния и финансиране на тероризма чрез закупуване на оръжия.

Германия беше разтърсена от поредица от крайнодесни атаки през последните 12 месеца.

Въоръжен мъж с очевидни крайнодесни убеждения уби деветима души в наргиле бар и кафене в град Ханау, близо до Франкфурт, през февруари, докато двама души бяха убити при нападение срещу синагога в Хале, близо до Лайпциг, през октомври.

През юни 2019 г. политикът, подкрепящ имиграцията, Валтер Любке беше открит застрелян в дома си в централната провинция Хесен, а симпатизант на крайната десница е обвинен за убийството му.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер обяви през март, че десният екстремизъм и десният тероризъм са "най-голямата опасност за демокрацията в Германия", като обеща да укрепи сигурността.