Неочакваното отменяне на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Германия се превърна в доказателство, че приятелството между страните е "разбито на парчета". До такова заключение е стигнал журналистът Даниел Бреслер в статия в авторитетния германски вестник "Зюддойче цайтунг".

Вчера Помпео неочаквано отмени посещението си в Берлин няколко часа преди срещата с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас. Вместо това той се отправи към Багдад.

Майк Помпео пристигна в Ирак

Майк Помпео пристигна в Ирак

За визитата съобщават правителствени източници от Багдад

"В света на дипломацията има неблагоприличие", пише Бреслер. Но в същото време има и "безсрамие", продължава той, като привежда за пример решението на Помпео.

"Така или иначе повече от две години след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, голяма част от това, което наскоро беше представено като германско-американско приятелство, беше разбито на парчета", констатира журналистът, отбелязвайки, че все още не е ясно какво би могло да се окаже по-важно за държавния секретер от краткото посещение в Берлин.

Самият Помпео по-късно каза, че му се наложило да промени плановете си заради "ескалацията на действията на Иран".

Същевременно Бреслер смята, че външната политика на Вашингтон при Тръмп е посвоему предсказуема: тя следва принципа, че собствените интереси трябва да се преследват не чрез "умна дипломация", а "посредством груба властна политика", дори и при спорове със съюзниците.

"В много случаи САЩ вече съвсем не са съюзници, а врагове, срещу които трябва да се сформират съюзи", убеден е авторът.

В същото време Бреслер изразява надеждата, че след слизането от власт на Тръмп САЩ отново ще станат истински партньор и съюзник на Германия.

"Но никога повече няма да се превърнат в държава-гарант, на която толкова дълго германците разчитаха", заключва журналистът.

По-рано германският външен министър Хайко Маас коментира, че са налице структурни изменения в отношенията между Европа и САЩ, които се отразяват неблагоприятно върху двустранните контакти. Освен това той разкритикува външнотърговската политика на Вашингтон, отбелязвайки, че търговската война между Китай и САЩ заплашва Германия, а стремежът на американците да влияят на енергийния пазар на Европейския съюз чрез санкции срещу Русия е неприемливо.