Германският парламент (Бундестагът) е постигнал договореност за проектозакон за засилването на видеонаблюдението на обществени места като търговски центрове и стадиони, на фона на масовите опасения в Германия след няколкото терористични нападения на екстремисти, съобщават германски медии. 

Следенето е чувствителна тема в Германия, където са живи спомените от поголовното "слухтене" от репресивната служба ЩАЗИ в комунистическата Германска демократична република и от Гестапо по времето на Хитлер.

Ала тревогите относно сигурността се засилиха след масовите сексуални посегателства в Кьолн в новогодишната нощ през миналата година, поредицата от кървави нападения срещу цивилни през миналото лято и вдъхновената от крайния ислям терористична атака, при която тунизиец, на когото му е било отказано убежище, заби ТИР в Коледен базар, избивайки 12 души.

Според проектозакона местните власти за защита на данните все още ще трябва да разглеждат решенията, взети от места като търговски центрове да използват видеонаблюдение, но властите ще трябва в бъдеще да помислят върху проблемите на сигурността по-сериозно.

Защитата на човешкия живот, здравето и свободата ще бъде от особено значение при видеонаблюдението в търговски обекти, спортни съоръжения, паркинги, както и в автобуси и влакове.

Законът се основава на пакета от мерки, който германският вътрешен министър Томас де Мезиер и правосъдният министър Хайко Маас обявиха през миналата година за повишаване на вътрешната сигурност.

Германските депутати също така са се разбрали да позволят на федералната полиция да използва автоматични системи за разчитането на автомобилни номера и камери по тялото, както и да записват телефонни разговори в контролни центрове.