Няколко хиляди души са протестирали в столицата на Хърватия заради плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране на 67 години и да ореже пенсиите за онези, които се пенсионират рано, съобщава "Ройтерс".

Тази седмица правителството поиска от парламента да приеме законодателство, с което да вдигне пенсионната възраст, която в момента е 65 години, от 2033 г. нататък, защитавайки реформата като стъпка в опитите да направи пенсионната система устойчива.

Законопроектът също така включва и предложение за орязване на пенсиите на хората, които спрат да работят преди достигане на пенсионна възраст с около четири процента годишно.

"У нас се е натрупала много мъка и горчивина. Не е ли такова предложение за пенсиониране безотговорно към нашите работници пенсионери?", изтъкна Кресимир Север, един от лидерите на синдикатите, организирали протеста, пред тълпата в центъра на Загреб.

Някои от демонстрантите са скандирали "крадци", а много са държали плакати, обвиняващи правителството, че прави бедни пенсионерите и работниците. "От училище към безработица, от работа към гробищата", пишеше на един от плакатите.

Работници, представляващи заетите в металургията, медицински сестри и други професии са били сред участниците в протеста, изтъквайки, че не могат да работят до 67-годишна възраст.

"Работя при дъжд и при изгарящо слънце. Краката и гърбът ми трябва да носят стотици претоварени контейнери за отпадъци. Вече имах операция на едното коляно, другото скоро ще трябва да бъде оперирано", работник от компания за събиране и изхвърляне на отпадъци казал пред тълпата.

Синдикалните лидери твърдят, че новият закон ще навреди особено на по-възрастните работници, които често са подложени на натиск да се пенсионират по-рано заради здравословни причини или защото работодателите искат да се отърват от по-възрастните работници. Те също така са посочили, че хърватите имат по-кратка продължителност на живота от хората в много други страни от Европейския съюз.