Индийската полиция разследва родителите на 13-годишно момиче, което миналата седмица е починало, след като постило 68 дни по религиозни причини.

Полицията в южния град Хайдерабад иска да знае дали Арадхана Самдария е била принудена да пости, съобщава Би Би Си.

Родителите на момичето настояват, че тя доброволно е постила, както е предписано в Джайнизма, една от най-древните религии в света.

Случаят предизвика дебат относно практикуването на религиозно постене в Индия.

Според информации момичето е живяло 68 дни на преварена вода. Два дни, след като тя преустановила поста си, починала.

Експертите смятат, че е възможно човешкото тяло да оцелее без храна за два месеца.

Говорителят на полицията обясни, че разследването е започнало срещу родителите, след като организация за защита на детските права подала жалба.

Родителите на починалото момиче се разследват за причиняване на смърт поради непредпазливост и жестокост срещу непълнолетни, обясняват от полицията.

Родителите – богати бижутери от Хайдерабад, отричат да са принуждавали дъщеря си да пости.

Бащата обяснява, че момичето е поискало разрешение от тях са пост, който включва отказване от храната. След 51 дни те поискали от нея да спре, но тя не се отказала. Нейният пост беше доброволен. Никой не е я принуждавал, категоричен е бащата.

Активисти обаче отхвърлят твърденията на семейството.

„Цялата нация трябва да бъде засрамена, че такава практика все още съществува. Гуруто на бащата е посъветвал семейството, че ако тя пости 68 дни, бизнесът му ще бъде печеливш”, обяснява активист.