В Иран тази вечер е бил арестуван основният съперник на Махмуд Ахмадинеджад в президентските избори - Мир Хусейн Мусауи.

Това съобщава израелският вестник "Аарец".

По информация на изданието, което се позовава на неофициални източници, Мусауи е бил задържан, докато отивал на среща с духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

По-късно стана ясно, че над 100 ирански реформатори са били арестувани в нощта на събота срещу неделя след протестите, прераснали в размирици в Техеран. Сред арестуваните бил и брат на бившия ирански президент реформатор Мохамад Хатами.

На проведените в петък избори за президент в Иран настоящият държавен глава Махмуд Ахмадинеджад победи убедително своите съперници, като събра 62, 63 % от гласовете. По данни на избирателната комисия за него са гласували 24, 5 млн. избиратели. Втори остана бившият премиер на страната Мир Хусейн Мусауи с 28, 87%.

Сблъсъци между полиция и привърженици на Хусейн Мусауи избухнаха в изборната нощ веднага след обявяването на предварителните резултати на един от площадите в столицата Техеран.

Мусауи призова привържениците си да не прибягват до насилие, като обяви, че при преброяването на гласовете са допуснати нарушения. На свой ред, аятолах Али Хаменей нарече протестните акции в Техеран "враждебна провокация" и призова представителите на опозицията да се обединят около Ахмадинеджад.