За първи път в парламента на Исландия жените ще бъдат повече от мъжете, съобщи Би Би Си.

На проведените в събота парламентарни избори, в 63-местния законодателен орган на страната бяха избрани 33 жени, което е 52% от депутатите.

Трите партии от коалиционното правителство, което управляваше досега - Зеленото ляво движение, Партията на независимостта и Прогресивната партия, получават общо 37 места. Това е с 2 повече, отколкото в предишния парламент. Очаква се те да запазят мнозинството си.

Добри шансове за управляващата в Исландия коалиция за нов мандат

Добри шансове за управляващата в Исландия коалиция за нов мандат

Избори на фона на пандемия

За разлика от други страни, в Исландия няма квоти за жените в законодателното събрание, макар че някои от партиите настояват да бъдат въведени.

Страната от години е смятана за лидер по отношение на равенството между половете. За 12-а поредна година тя е посочена като най-равноправната държава в доклада на Световния икономически форум, публикуван през март.

Населението на страната наброява 371 хиляди души.

Исландия избира нов парламент

Исландия избира нов парламент

Очакванията са за оспорвана надпревара

В нито една друга страна в Европа жените не са мнозинство сред парламентаристите. Най-близо до паритета е Швеция, където жените са 47: от общия брой на депутатите.

В световен мащаб има само три други страни, където жените депутатки са повече от мъжете - Руанда, Куба и Никарагуа. В Мексико и Обединените арабски емирства съотношението е 50:50.