Италианският външен министър Луиджи Ди Майо създаде длъжността специален пратеник за правата на гейовете, транссексуалните хора и хората, които не са решили своята полова идентичност.

Това съобщи АНСА.

Пресслужбата на италианското външно министерство разкри, че на поста е назначен Фабрицио Петри, който в момента е председател на Междуведомствената комисия по правата на човека.

"Позор": закон срещу хомофобията не мина през парламента на Италия

"Позор": закон срещу хомофобията не мина през парламента на Италия

"Те искаха да спрат бъдещето. Искаха да върнат Италия обратно"

"С установяването на такава позиция Италия потвърждава водещата си роля в защитата на правата на хората, принадлежащи към сексуалните малцинства. Специалният пратеник ще координира усилията за предотвратяване на дискриминацията срещу такива общности, като се стреми да премахне хомосексуалността от статута на престъпление, което се разглежда в почти 70 страни. За защита на представителите на тази общност ще бъде взето предвид при разпределението на финансирането за международни програми. Тази стъпка допълва политиката на Италия в областта на защитата на правата на човека "- се казва в съобщението на външно министерство в Рим.

В Италия, поради политически разногласия, приемането на законопроект, известен с името на разработчика Алесандро Зана, е в застой. Той е насочен към защита на правата и осигуряване на равен статут в обществото на представители на различни малцинства, включително хора от нетрадиционна сексуална ориентация, транссексуални хора и неопределили се.

Законопроектът предвижда по-строги наказания за прояви на насилие и нетолерантност на расова, етническа и хомофобска основа.