Радикалното движение на талибаните, което дойде на власт в Афганистан, преименува популярния в Кабул пазар "Буш" на Пазара на муджахедините. Афганистанската телевизия Tolo News съобщи, че обширният търговски етаж, наброяващ около 500 магазина, е преименуван по заповед на представители на Ислямски емирства, както талибаните наричат ​​своята държава.

Пазар "Буш" беше отворен в афганистанската столица преди 14 години, в разгара на американска операция срещу "Ал Кайда". На него се търгуваха стоки влезли със западните военни страни като консерви, военни униформи и обувки, домакински принадлежности и други. По тази причина пазарът беше кръстен на президента на САЩ Джордж Буш, при когото западната коалиция начело със САЩ нахлу в Афганистан.

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

Заплаха от хуманитарна катастрофа…

Постепенно, с изтеглянето на американските войски от страната, пазарът остана празен.

Продавачите коментират, че американските стоки вече не се търсят от техните клиенти, сега се продават повече храни и лекарства, внесени от съседните държави.

Талибаните наложиха контрол над Афганистан при изтеглянето на САЩ и неговите съюзници. Светската администрация и армия се разпаднаха за дни.