Мнозина канадци са започнали да бойкотират американските стоки и да се отказват да пътуват до САЩ след изострянето на разногласията между президента на САЩ Доналд Тръмп и канадския министър-председател Джъстин Трюдо, съобщават канадските медии.

Разногласията между администрацията на Тръмп и канадското правителство се изостриха през последните седмици, след като Тръмп включи Канада в списък със страни, срещу които въведе защитни мита за стомана и алуминий. Също така бяха блокирани преговорите между САЩ, Канада и Мексико относно актуализирането на споразумението за свободна търговия НАФТА, за което настоява Тръмп. Миналата седмица Тръмп открито разкритикува Джъстин Трюдо, обвинявайки го в "несправедливи" търговски бариери срещу САЩ.

Тръмп заплаши: Критиката на Трюдо ще струва много пари на Канада

Тръмп заплаши: Критиката на Трюдо ще струва много пари на Канада

Джъстин не знаеше, че на Air Force One има 20 телевизора

Уточнява се, че канадците са започнали да използват в социалните мрежи хаштаг #BuyCanadian (купувай канадско), #BoycottUSProducts (бойкотирай американски продукти) и #BoycottUSA (бойкотирай САЩ), с помощта на които потребителите призовават да използват покупателната си способност, за да "защитят честта на Канада".

По този начин канадците са започнали да се отказват от следните американски продукти: калифорнийски вина, портокали от Флорида, бърбън от Кентъки. Те също така са бойкотирали американски марки като "Старбъкс", "Уолмарт" и "Макдоналдс".

"През последните няколко дни се наблюдава засилване на патриотичните настроения", изтъкна Трюдо във вторник по време на събитие за земеделски производители.

Тръмп наглее: Канада да отвори пазарите и да премахне търговските бариери

Тръмп наглее: Канада да отвори пазарите и да премахне търговските бариери

След като вчера наложи тежки мита за внос на стомана и алуминий