Представителят на ООН по въпросите на човешките права в Кот д'Ивоар Симон Мунзу заяви, че само за седмица 23 жени са били изнасилени в западната част на страната, предаде АП. В този район потърсиха убежище около 16 000 души след спорните президентски избори в края на ноември миналата година. Други 29 000 избягаха в Либерия.

Със съжаление установихме, че в резултат от етническите сблъсъци са били извършени голям брой изнасилвания", заяви Мунзу.

Близо два месеца след президентските избори, самопровъзгласилият се държавен глава Лоран Гбагбо все още отказва да предаде властта на истинския победител във вота Аласан Утара, зад когото седят останалите африкански държави. Западноафриканският съюз даже заплаши, че ще възстанови легитимния политически ред със сила, а множество държави по цял свят осъдиха действията на Гбагбо.

Той посочи, че вече има и случай, в който сексуалното посегателство е било извършено срещу опозиционен активист. По думите му млад поддръжник на Утара е бил насилен от осем войника, лоялни на Гбагбо. Те искали да разберат имената и координатите на други привърженици на легитимния президент.

Междувременно ООН гласува изпращане на подкрепления за мироопазващия си контингент в Кот д'Ивоар, който вече съставлява 13 000 войници, подкрепяни от два щурмови вертолета. Правителството на Гбагбо реагира остро на решението, като в официално изявление заяви, че мироопазващите сили надхвърлят мандата си.