Литва е изправена пред "ядрена гибел" заради строяща се в Беларус атомна електроцентрала. Това обяви бившият председател на Върховния съвет на републиката и ръководител на консервативната партия "Съюз на отечеството - християндемократи на Литва" Витаутас Ландсбергис, съобщават руските медии.

По думите му Беларус и Русия, които заедно строят БелАЕЦ, "не се интересуват от безопасността на електроцентралата".

"В Русия и Беларус предварително се обявяват не датите за съобразяване със стандартите за безопасност и спазването им, а датите за зареждане на гориво и техническо въвеждане в експлоатация. За тях безопасността не е най-важното... Ответната мярка засега - спокойна икономическа защита, отказ на Литва да финансира собствената си гибел", заяви Ландсбергис.

Той добави, че пускането на обекта ще се превърне в "гибел" за страната му, а "жизнеспособността" на електроцентралата ще определи "алчността на транзитния бизнес на Латвия".

"Надвисналата ядрена, демографска катастрофа и катастрофата с глобалното затопляне могат да обърнат всичко, като Божията ръка, в неочаквана посока", коментира литовският политик.

БелАЕЦ се строи близо до град Островец, на 50 км от литовската столица Вилнюс. Изпълнител на строителството е руската държавна компания "Атомстройекспорт", която е част от "Росатом". Първият енергоблок според плана трябва да бъде пуснат в експлоатация през тази година, а вторият - през 2020 г.

Литва се противи срещу БелАЕЦ практически от момента, в който Минск прие решение за нейното строителство. Литовският парламент прие решение, че АЕЦ-ът представлява "заплаха за националната сигурност" на Литва.