Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви на митинг в щата Пуебла, че благодарение на спестовността на правителството и борбата срещу корупцията за първите девет месеца на управлението му са спестени 500 милиарда песос.

Той посочи, цитиран от агенция EFE, че тези спестени пари означават, че няма нужда да се повишават и да се измислят нови данъци, нито да се взимат нови заеми. И че всичко това става въпреки атаките на опозицията и забележките на специалисти, че икономиката не се развива добре.

Мексико с план за 40 000 работни места срещу нелегалната имиграция

Мексико с план за 40 000 работни места срещу нелегалната имиграция

Страната бе принудена да вземе спешни мерки заради САЩ

Президентът използва възможността да подчертае, че дългът, наследен от управлението на Енрике Пеня Нието, е толкова голям, че тази година Мексико трябва да плати 650 милиарда песос само като лихва. А това е бюджетът на щата Пуебла за шест години.

"Не можем повече да увеличаваме дълга" - заяви Лопес Обрадор. И обясни, че със спестените средства ще се финансират различни социални програми, като помощи за стари хора и за хора с увреждания, стипендии за студенти. Пред своите привърженици той посочи и че правителството следва твърда политика на икономии, като например неговата заплата е намалена повече от наполовина и сега получава 108 хиляди песос. Подчерта, че е приет закон, според който никой от публичната администрация не може да получава по-голяма заплата от неговата. Допълни, че луксозният президентски самолет се продава, че бившите президенти не получават вече пенсии от по пет милиона песос, че управниците на висок пост няма да имат висока здравна осигуровка.

Борбата срещу корупцията и срещу привилегиите на политическата класа бяха едни от основните обещания на Лопес Обрадор по време на кандидат-президентската кампания през 2018 г. Въпреки това той не предприе законови действия срещу своите предшественици, например Енрике Пеня Нието, критикуван по различни причини, една от които е свързана с придобиването на така наречения "Бял дом".

Наркобосът Ел Чапо подкупил бившия президент на Мексико със 100 млн. долара

Наркобосът Ел Чапо подкупил бившия президент на Мексико със 100 млн. долара

Това твърди приближен на наркобоса