Първите мигранти от кервана пътуващ през Мексико към Съединените щати, пристигнаха в столицата Мексико Сити, съобщава БиБиСи. Около 450 души, предимно мъже и момчета, получават временен подслон на стадион.

Керванът тръгна от Хондурас преди няколко седмици и сега наброява около 5 000 души. Американският президент Доналд Тръмп коментира, че ще изпрати войници на границата, за да ги спре да преминат от Мексико в САЩ.

Критиците обвиняват Тръмп, че използва заплахата от нелегална имиграция, за да ангажира своите поддръжници преди изборите.

Тръмп: Мигрантският керван изглежда като инвазия

Тръмп: Мигрантският керван изглежда като инвазия

Когато видите някои от хората в кервана, мисля, че може да се възприеме като инвазия към страната ни

Мигрантите твърдят, че бягат от преследване, бедност и насилие в родните си страни Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. "От това, което носех от Хондурас, нямам нищо. Дори вчера ходих бос", коментира 21-годишният Кени Алварадо за "Ел Универсал", след като пристига на стадиона.

"Ние искаме да стигнем до Съединените щати и да постигнем американската мечта. Имаме вяра в Бога, че ще направим това независимо от обстоятелствата", коментира Маурисио Мансила, който пътува от Хондурас със своя шестгодишен син.

Властите в Мексико коментират, че са подготвили храна и подслон, както и медицински услуги и правни консултанти за хилядите, които се очаква да пристигнат през следващите седмици.

Американски доброволци вардят границата с Мексико от мигранти

Американски доброволци вардят границата с Мексико от мигранти

Повече от 100 американски доброволци и членове на цивилна милиция

"Има бременни жени, много деца, уязвими хора и ние трябва да гарантираме място и услугите, от които се нуждаят", коментира столичният кмет Хосе Рамон Амиева Галвес. Жителите на Мексико Сити също даряват дрехи и обувки, съобщават местни медии.

Президентът Тръмп обяви, че ще използва военните, за да затвори границата между САЩ и Мексико, ако е необходимо, за да спре преминаването на мигрантите. Той също така заплашва да намали помощите за Гватемала, Ел Салвадор и Хондурас.

Въпреки това много хора в кервана не са се отказали да търсят убежище в САЩ.

Мексико се опитва да спре мигрантския поток към САЩ

Мексико се опитва да спре мигрантския поток към САЩ

Властите предлагат на преселниците от Централна Америка да останат…