В Монголия гласуват за разширяване на парламента от 126 места, с 50 повече в сравнение на предишните избори през 2020 година. За място в парламента се борят 19 партии, предаде АП.

През 2020 година изборите бяха спечелени от Монголската народна партия със съкрушителна преднина, но въпреки че тя все още има надмощие, други партии могат преборят мнозинството й заради недоволството на избирателите.

Гласоподавателите се наредиха на стълбище, водещо към избирателна секция в покрайнините на столицата Улан Батор, като имаше и недоволство понеже отварянето на някои секции закъсня с 10-тина минути.

Германия и Монголия заформят стратегическо партньорство

Германия и Монголия заформят стратегическо партньорство

Двете страни искат да работят по-тясно в редица области

Някои от по-възрастните монголци, включително лидери на общността, се облякоха в официални копринени роби, препасани с големи кожени колани за случая.

След като избирателите попълнят бюлетината, я пускат в електронна машина за преброяване на гласове, като на един от пръстите им се поставя незаличим печат, за да не се опитат да гласуват отново.

Мнозина в областта, където хората първоначално са се заселили в номадски палатки, са поддръжници на управляващата Монголска народна партия, но по-младите избиратели изразиха разочарование от нея и казаха, че са избрали по-млади кандидати, които се надяват да донесат промяна.

"Живея тук от 38 години, но районът е същият", коментира един от избирателите. "Само този път и някои сгради са построени. Нещата щяха да са различни, ако (партиите) работеха за хората."

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Става дума за Шанхайската организация за сътрудничество

В цялата страна има 2198 избирателни секции, които ще затворят в 22:00 часа, като предварителните резултати ще бъдат обявени рано на 29 юни.

Монголия стана демокрация през 1990 г. и това сложи край на повече от шест десетилетия еднопартийно комунистическо управление под ръководството на същата Народна партия, която е на власт и в момента. След настъпването на демокрацията тя се трансформира в лявоцентристка партия. 

Основната опозиция на днешните избори е Демократическата партия, която е дясноцентристка, въпреки че тя се очерта като потенциална трета сила.

Много гласоподаватели започнаха да гледат на парламента като на "крадци", решени да обогатят себе си и своите бизнес приятели чрез държавната хазна, а корупционни скандали подкопаха доверието в правителството и политическите партии.

Освен корупцията, основните проблеми за избирателите включват безработицата и висока инфлация първо заради пандемията COVID-19, и след това от последиците от войната в Украйна. Животновъдите в страната също бяха засегнати от "дзуд" тази година, комбинация от тежко време и суша, която уби 7,1 милиона животни.

Монголия няма да отказва престой на руснаци

Монголия няма да отказва престой на руснаци

Само за един ден 160 граждани са подновили визите си за престой от 30 дни