Германия и Монголия влизат в стратегическо партньорство, тъй като и двете страни искат да работят по-тясно в редица области, включително политиката и минната индустрия, предаде Ройтерс.

Очаква се двете страни да подпишат споразумение по време на посещението на германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в Улан Батор. Също така Монголия иска да подкрепи амбицията на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН.

Германия от своя страна иска да подкрепи източноазиатската страна и нейната съдебна и правна реформа. Освен това Германия също така иска да помогне с по-добро образование и насърчаване на малките и средни компании.

По време на посещението на монголския министър-председател в Германия през 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц повтори желанието си за по-тясно сътрудничество с богатата на ресурси страна, която се намира между Китай и Русия.

Официалният повод за подписването на споразумението е 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Германия и Монголия. Президентът Щайнмайер ще посети азиатската страната, придружен от външния министър Тобиас Линднер.

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Става дума за Шанхайската организация за сътрудничество