Повече от 300 цивилни са убити в Николаевска област от началото на руската инвазия в Украйна. Това съобщи председателят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким на брифинг, цитиран от УНИАН.

Той допълни, че руските войски са стреляли по обекти в град Бащанка - районната управа, стадиона, амбулаторията.

Според Ким днес, поради големия брой обстрели, ситуацията в областта е по-опасна, отколкото преди две седмици. Той отбеляза, че въпреки това хората продължават да се връщат в региона.

Председателят на Николаевската ОВА отбеляза, че към днешна дата в областта са повредени или разрушени над 3700 сгради.

"И тази цифра расте всеки ден - постоянни обстрели, постоянно унищожаване на инфраструктура и цивилни съоръжения", каза той.

Ким каза, че в Николаев продължава работата по възстановяването на водоснабдяването.

"Това е дълъг процес и ще отнеме около два месеца. Сега в чешмите тече техническа вода, която може да се използва в ежедневието, а питейната вода се доставя или хората трябва да я купуват", каза губернаторът.

Русия е унищожила втория по големина украински зърнен терминал в град Николаев, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

В края на месец март Русия удари с ракета сградата на областната администрация, когато най-малко 12 души загинаха, а 33-ма други бяха ранени.

Русия твърди, че е ударила корабостроителница в Николаев

Русия твърди, че е ударила корабостроителница в Николаев

Унищожени са над 15 украински танка и бронетранспортьора и пет артилерийски оръдия