Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин приветства осъждането на бившия босненски сръбски военачалник ген. Ратко Младич като "важна победа на правосъдието", съобщава "Асошиейтед прес".

В специално изявление той изтъкна, че Младич е "олицетворение на злото, а съдебното преследване на Младич е олицетворение на всичко онова, за което международното правосъдие е предназначено".

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Той добави: "Младич имаше контрол над едни от най-мрачните престъпления, които се случиха в Европа след Втората световна война, принасяйки ужас, смърт и унищожение на хиляди жертви и скръб, трагедия и травма на още безброй".

"Днешната присъда е предупреждение към извършителите на подобни престъпления, че няма да избегнат правосъдието, независимо колко влиятелни могат да бъдат, нито колко време може да отнеме. Те ще бъдат държани отговорни", подчерта Зейд.

От своя страна Пади Ашдаун, бивш върховен комисар на ООН за Босна, коментира, че присъдата за геноцид, наложена на Младич, е победа за правосъдието

Ашдаун, която е бивш лидер на Либералдемократическата партия на Великобритания, допълни, че "онези, които ценят върховенството на закона във война, ще приветстват" присъдата срещу "убиеца от Сребреница".