Турският президент Тайип Ердоган подчертава в писмо до американския си колега Доналд Тръмп, че се надява Конгресът на САЩ да разбере по-добре стратегическото значение на отношения между двете страни, като се имат предвид солидарността и доставките, споделени по време на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Ройтерс".

Писмото на Ердоган пристигна във вторник с доставка на турски медицински материали, включително защитни костюми и маски, за да помогне на съюзника от НАТО да овладее епидемията си от COVID-19. Канцеларията на двореца в Анкара публикува писмото днес.

Конгресът на САЩ заплаши да наложи санкции на Турция заради придобиването на противовъздушни системи С-400 от Русия, но пандемията забави плана за активиране на системите, тъй като Анкара се фокусира върху борбата с болестта на своя територия.

"Надявам се, че в предстоящия период, с духа на солидарност, който проявихме по време на пандемията, Конгресът и американските медии ще разберат по-добре стратегическото значение на нашите отношения", посочва турският държавен глава в писмото.

Той каза, че се надява те да действат "по начин, изискван от общата ни борба с нашите общи проблеми".

Турско-американските отношения също така се влошиха заради разногласия по отношение на Сирия, по-специално подкрепата на САЩ за кюрдите там и американската присъда за изпълнителен директор на турска банка.

По-рано този месец турските власти заявиха, че Турция е провела разговори със САЩ за евентуално осигуряване на суапова линия от Федералния резерв на САЩ и са обсъдили други варианти за финансиране за смекчаване на икономическата криза заради пандемията.

Федералният резерв увеличи суаповите линии - в които приема други валути в замяна на долари - към централни банки в няколко държави, за да подкрепи финансовите пазари на фона на кризата, но Турция не е сред получателите.