Полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Симоняк е наредил на Агенцията за вътрешна сигурност (ABW, полската разузнавателна служба) и на полицията да проверят за "руска следа" в пожара на бензиностанция в Славков, Силезийска област, съобщава Wiadomosci.

По време на пресконференция във Варшава Симоняк беше попитан за наблюдението на хибридни дейности, извършвани от групи, "вдъхновени от Русия или Беларус". Както отбелязва вестникът, въпросите са възникнали в контекста на пожара на бензиностанция в Славков.

В отговор министърът увери, че борбата с потенциалните саботажи е един от приоритетите на министерството и полицията. "От края на януари тази година са арестувани десет души във връзка с подобни действия и ние постоянно работим в тази насока", заяви Симоняк.

По повод на пожара в Славков той уточни, че в момента се анализират причините за него и са дадени указания на полицията и специалните служби "да обърнат специално внимание на този случай". "Разследването е в ход и, разбира се, във всяка подобна ситуация, за разлика от преди няколко години, трябва да се съобразяваме с тази катастрофална руска следа", подчерта политикът.

В средата на май полският министър-председател Доналд Туск съобщи за ареста на девет заподозрени в диверсионни операции на територията на републиката, за които се твърди, че са свързани с Русия. Туск допълни, че е имало "доста известен случай във Вроцлав, където е бил осуетен опит за подпалване на фабрика за бои с химически завод в съседство".

През същия месец британският вестник "Файненшъл таймс" (FT) съобщи, че европейските разузнавателни служби са обезпокоени от предполагаемите планове на Москва за бомбени атентати, палежи и увреждане на инфраструктурата в Европа.

Полша подписва споразумение за сигурност с Украйна

Полша подписва споразумение за сигурност с Украйна

Това ще се случи най-вероятно преди срещата на върха на НАТО

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече материала несериозен, а обвиненията срещу Москва - неоснователни. Според него "те стават все повече и повече по повод и без причина".

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Алиансът е в състояние на повишена готовност поради редица неотдавнашни инциденти, които биха могли да бъдат саботаж и засилена "дейност на руското разузнаване".

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Преценява се какво въздействие ще има върху полската икономика

В същото време, когато беше попитан за предполагаемите руски опити за саботаж (подпалвания на складове, търговски центрове и домакинства в страни от ЕС и НАТО), той се въздържа да припише на Кремъл.