Мащабните военни учения на НАТО Saber Strike започват в полския град Щецин на базата на многонационалния корпус "Северо-Изток", съобщи пред ТАСС представител на корпуса майор Збигнев Гарбач.

Учението ще е до 14 юни. То е заключителна фаза на двугодишната подготовка на корпуса за получаване статут на командване от предната група на силите за бързо реагиране на НАТО. Предполага се, че вече е готово да приема ръководството за действия на войски на НАТО.

По сценарий, се предполага включване на чл. 5 от Вашингтонското споразумение, според което при нападение на една от страните от Алианса се разглежда като атака на всички останали страни от НАТО. Учението е командно-щабно, което значи, че всичко се разиграва на компютри и няма да има стрелби и използване на тежка техника.

След финала на игрите корпусът ще получи сертификат за командване на предна група от силите за бързо реагиране.

"Най-ниската степен на готовност ще бъде от 3 до 6 месеца за реакция, единствено подразделенията с по-висока степен на готовност трябва да съкратят това време до три месеца, а в особени ситуации - до 30 дни", заяви майор от командването. По думите му, това означава личният състав постоянно да следи ситуацията в зоната за отговорност и да има готовност да се предислоцира в определен район".

Към зоната за отговорност на този корпус е целият източен фланг на НАТО, включително Полша, Балтийските страни, Словакия и Унгария. За повишеното ниво на готовност на корпуса е увеличена числеността на личния състав - до 400 души.

Корпусът "Северо-Изток" в Щецин е създаден през 1999 г. С участието на Дания, Германия и Полша. Сега в него са 25 страни, в това число и Финландия и Швеция, които не са членки на НАТО.

Корпусът е обособена част от военната структура на НАТО. В мирно време действа като щаб. В случай на криза може да се използва за колективна отбрана на страните от НАТО, в операции по поддържане на мира и преодоляване на последствията от стихийни бедствия.