Полският всекидневник Gazeta Krakowska съобщи, че по улиците на Краков са забелязани стикери, рекламиращи руската ЧВК "Вагнер", която се е сражавала по време на войната в Украйна, опитала се е да вдигне въстание в Русия и се сражава в множество конфликти в Африка.

Gazeta Krakowska съобщи с позоваване на члена на Градския съвет на Краков Лукаш Вантух, че стикерите са били открити на няколко улици в града.

На тях са изобразени логото на ЧВК "Вагнер", думите на английски език "Ние сме тук, присъединете се към нас" и QR код, който води към рускоезичния уебсайт на компанията, уточни руската служба на Би Би Си.

В статията се казва, че наред с други неща такива стикери са се появили и в една от обществените тоалетни в Краков.

Представител на полицията в Краков е информирал изданието, че правоприлагащите органи са получили няколко сигнала за появата на стикерите и са започнали разследване. Лукаш Вантух публикува и снимка на стикерите в своя Facebook.

Уебсайтът на ЧВК "Вагнер", към който сочи QR кодът от стикера, информира какви документи се изискват за наемане на работа, но уточнява, че приемът на наемници вече е преустановен.

В края на юли в телеграмния канал на ЧВК "Вагнер", където се пускат обяви за работа в тази структура, се съобщава, че компанията спира за неопределено време работата на регионалните центрове за набиране на наемници. В съобщението се твърди, че такова решение е взето "поради наличието на голям брой таланти".

ISW: Статутът на "Вагнер" в Русия остава неясен

ISW: Статутът на "Вагнер" в Русия остава неясен

Кремъл вероятно се опитва да криптонационализира руския интернет гигант "Яндекс"