Възможно е повишаването на световните цени на газа да има положителен ефект върху срока за регистрация и въвеждане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Това коментира постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

"Не на самия проект, а на тези бюрократични процедури, мисля, че ще повлияе. Надявам се, че положително, тоест че те ще бъдат ускорени. Въпреки че, както разбирате, в ЕС немалко са и онези, които и в ръста на световните цени на газа виждат ръката на Кремъл", отбелязаа Чижов в ефира руската държавна телевизия "Россия 24".

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация

По-рано през седмицата ръководителят на руската държавна корпорация "Газпром" Алексей Милер заяви, че доставките на газ по "Северен поток 2" няма да започнат в началото на следващия месец. 

Преди дни Русия обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия обяви, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената на газа в Европа надхвърли умопомрачителните 950 долара

Цената само за ден подскочи с цели 20 процента