Руският депутат Константин Затулин и сенаторът Сергей Цеков внесоха в Държавната Дума законопроект за отмяна на решението за прехвърляне на Кримска област от РСФСР към Украинската ССР през 1954 г. Съответният законопроект е публикуван в електронната база данни на Думата, предава ТАСС.

Съгласно член 1 от проекта на федерален закон решението за прехвърляне на Кримска област от РСФСР към Украинската ССР, прието през 1954 г. с нормативни правни актове, които нямат юридическа сила, в нарушение на Конституцията на РСФСР и Конституцията на РСФСР на СССР, се предлага да се признае за незаконно, несъответстващо на основните принципи на правовата държава и международното право.

Както се посочва в обяснителната записка, документът има за цел "да очисти правното наследство на Руската федерация като правоприемник на СССР и РСФСР от незначителни действия, които нямат правно основание, но пораждат беззаконие, политически престъпления, основани на злоупотреба с власт, причинила огромна вреда на суверенните права на Руската федерация и интересите на Руската федерация."

Парламентаристите отбелязват, че според Конституцията на СССР от 1936 г. държавните органи на Съюза не са били имали правото да вземат решения за прехвърляне на територии от една съюзна република в друга, те са имали право само да одобряват промени в границите между тях.

Разработчиците на законопроекта също така отбелязват, че референдум за принадлежността на Крим не е бил проведен през 1954 г., за разлика от 2014 г.

"Следователно, актовете от 1954 г. за прехвърлянето на Кримска област от РСФСР към Украинската ССР са били приети от държавни органи на РСФСР, Украинска ССР и СССР, които не са били компетентни да решават подобни въпроси, в нарушение на конституциите на съществуващите по това време РСФСР, Украинска ССР и СССР", се казва в обяснителната записка.

Затулин и Цеков също посочват, че решението е взето от СССР в полза на Украинската ССР - която, подобно на РСФСР, по това време е част от ООН. "Следователно СССР, РСФСР и Украинска ССР са били изцяло подчинени на изискванията на Устава на ООН, според който отношенията между тях трябваше да се основават на принципа на "суверенното равенство" и да се формализират с международни правни актове, т.е. междудържавен договор или споразумение. Това изискване не е изпълнено", - се подчертава в придружаващите документи.

Парламентаристите отбелязват, че според тях 60 години по-късно историческата справедливост е възстановена, когато след резултатите от общокримския референдум, проведен на 16 март 2014 г., полуостровът става част от Руската федерация. Те са убедени, че Русия, като правоприемник на СССР, има право и трябва да признае решението за прехвърляне на Кримска област за незаконно, престъпно и непораждащо правни последици и да го отмени "не само поради съображения за възстановяване на историческата справедливост или "доказване на доказаното", тоест връщането на Крим и Севастопол в състава на Руската федерация въз основа на референдума от 2014 г."

История на договорите за Крим

• През февруари 1954 г. властите на СССР издават указ "За предаването на Кримска област от РСФСР към Украинската ССР". "Като се вземат предвид териториалната принадлежност на Кримския регион към Украинската ССР, общността на икономиката и тесните икономически и културни връзки между Кримския регион и Украинската ССР", се казва в указа.

• На 26 април 1954 г. сесия на Върховния съвет на СССР одобрява промени в конституциите на РСФСР и Украинска ССР относно състава на техните територии. Крим законно стана част от Украйна.

• След разпадането на Съветския съюз Украйна и Русия подписаха няколко нови договора, които признаха територията на държавите от 1991 г.

• На 17 март 2014 г., след като руските войски, но под формата на военни без обозначителни знаци, т.нар. зелени човечета навлязоха в Крим и поеха контрола над основните военни и правителствени съоръжения, руският президент Владимир Путин подписа указ за признаването на Република Крим като независима държава, а ден по-късно - споразумение за включване в на Крим към Руската федерация. Руският президент призна половин година по-късно, че т.нар. зелени човечета са редовна руска армия.

• Крим е официално признат за част от Русия само от шест държави в света: Венецуела, Никарагуа, Сирия, Афганистан, Северна Корея и Куба.

• Анексирането на Крим е многократно осъждано от резолюции на Общото събрание на ООН.

Владимир Путин призна: Войната продължава от 2014 г.

Владимир Путин призна: Войната продължава от 2014 г.

Русия била готова да прекрати конфликта в Украйна по мирен път