НАТО ще започне да се разпада, ако се откаже от концепцията за "руската заплаха". Това коментира руският сенатор Алексей Пушков в канала си в Telegram.

Сенаторът отбеляза, че алиансът не отговарял на нито едно от реалните предизвикателства, с които се сблъсква Западния свят, като тероризма или пандемията от коронавируса, но в същото време НАТО се борело с измислени и чисто хипотетични заплахи.

За НАТО в Черно море слънце не пече

За НАТО в Черно море слънце не пече

За сложната и неблагоприятна позиция на НАТО в региона има причини, които не произтичат само от разширяването на руския периметър на сигурност. На Балканите Алиансът се препъва в липсата на консенсусна оценка на ролята на Русия в локалната архитектура на сигурността. А и амбивалентната роля на Турция

"Всъщност с разпадането на СССР и Източния блок, от гледна точка на отбраната, НАТО загуби своя "raison d'etre" - тоест смисъла на съществуването си. (...) Ето защо (американският президент Джо) Байдън и (генералният секретар на НАТО) Столтенберг се нуждаят от "руската заплаха": това е практически единствената основа за съществуването на НАТО и запазването на стратегическия контрол на САЩ над Европа. Без тази фиктивна заплаха алиансът ще започне да се разпада", написа Пушков.

Китай осъди стратегията на Столтенберг и НАТО срещу КНР и Русия

Китай осъди стратегията на Столтенберг и НАТО срещу КНР и Русия

Шефът на Пентагона обяви Русия и Китай за агресивни стратегически конкуренти

Изявления за "руската заплаха" периодично звучат от устата на западните политици, отбелязва руската държавна новинарска агенция "Новости" и настоява, че Москва многократно била подчертавала, че Русия никога нямало да атакува никоя от страните от НАТО, а Западът просто използвал оправданието, за да разположи повече техника и батальони близо до руските граници. Москва многократно е изразявала безпокойство от нарастването на силите на алианса в Европа.

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Китай и НАТО имат различно виждане за световната сигурност за последните 72 г.