Китай разглежда изявленията относно разработването на нова стратегическа концепция на НАТО, насочена към ограничаване на КНР и Русия, проява на манталитет на Студената война, коментира в четвъртък говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

"Вярвам, че това е поредната демонстрация на манталитета на Студената война", каза тя, отговаряйки на искане на ТАСС за коментар на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че новата Стратегическа концепция на Алианса, която ще бъде приета през 2021 г., трябва да има за цел да съдържа Китай и Русия.

Според дипломата Китай е "строител в глобалния свят", неговото развитие "предоставя възможности за целия свят". Тя отбеляза, че Китай "ще продължи да следва твърдо пътя на мирното развитие".

Говорителят на китайското външно министерство също изрази надеждата си, че "НАТО ще гледа открито на развитието на Китай и че в съвременния свят манталитетът на Студената война няма да доведе доникъде".

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Китай и НАТО имат различно виждане за световната сигурност за последните 72 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от заседанието на Северноатлантическия съвет на ниво министри на отбраната в онлайн формат заяви, че новата стратегическа концепция на НАТО ще бъде насочена към сдържане на Китай и Русия.

Според него стратегическата концепция на НАТО от 2010 г. "отговаря добре на нуждите на алианса", но "не отчита променящия се баланс на силите, средата за сигурност, с която се сблъскваме, се е променила фундаментално".

Той обвини Русия в "агресивно" отношение към съседите си, включително "незаконната анексия на Крим". Столтенберг каза, че има последиците за сигурността от "възхода на Китай".

"Затова трябва да актуализираме стратегическата си концепция, трябва да се ангажираме отново с основните си ценности и трябва да я използваме за по-нататъшно укрепване на връзката между Северна Америка и Европа", добави той.

По време на същата министерска среща и при първото си излизане на световната сцена, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подчерта, че Вашингтон иска да "съживи" обтегнатите си отношения с НАТО, които бяха подложени на многократни атаки от бившия президент Доналд Тръмп през последните четири години.

"Остин подчерта, че най-важната задача на НАТО е защитата на нашето население и територии чрез представяне на надеждни възпиращи фактори и силна армия", заяви прес секретарят на Пентагона Джон Кърби.

Новият министър на отбраната на САЩ също намекна, че е време да се тревожим повече за Китай и особено за Русия. Той също така подчерта, че НАТО трябва да защити веригите за доставки и технологиите от "стратегически конкуренти".

Остин коментира пред Washington Post, че САЩ ще възобновят пълната си подкрепа на военния съюз и ще запазят традиционната си роля в защита на Европа.

"За Министерството на отбраната това означава да насочи надеждна сила, готова да подкрепи упоритата работа на дипломацията. Това означава също да работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да осигурим общите си интереси и да популяризираме нашите общи ценности в чужбина. Просто казано, ние не можем да изпълняваме отговорностите си сами, нито трябва да се опитваме", обяснява Остин

Американският министър на отбраната обяви Русия и Китай за "агресивни" конкуренти. "Агресивното поведение и принудата от окуражени стратегически конкуренти като Китай и Русия засилват нашата вяра в колективната сигурност".

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии