"Призовавам Норвегия да изпълни своя ангажимент да отпусне 2% от БВП за защита, така че заедно да можем да издържим на целия спектър заплахи, пред които са изправени нашите страни", обявява президентът на САЩ Доналд Тръмп съвместно с норвежкия премиер Ерна Солберг на пресконференция в Белия дом. Защо Тръмп е толкова загрижен за военните разходи на съюзниците от НАТО, се питат в ТАСС.

Американският президент е известен със силните си изказвания пред НАТО. По време на предизборната си кампания например Тръмп ги нарича "остарял" и активно призовава за реформи. "НАТО е остаряла и трябва да бъде променена, за да се фокусира допълнително върху тероризма, както и върху някои от нещата, към които в момента се фокусира!", пише Тръмп в Туитър през март 2016 г.

След изборите Тръмп променя реториката, на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът заявява, че НАТО се е променила и наистина се бори с тероризма. "НАТО вече не е остаряла," обявява Тръмп. През юли 2017 г., на разговори във Варшава, Тръмп повдига въпроса за специалните му заслуги пред организацията.

"Американците знаят, че един силен съюз на свободни, суверенни и независими държави е най-добрата защита за свободата и нашите интереси. Ето защо моята администрация поиска всички членове на НАТО най-накрая да изпълнят справедливо финансовите си задължения. В резултат на това милиарди долари започнаха да се вливат в НАТО", обяснява Тръмп.

Още тогава, през юли, генералният секретар на НАТО припомня, че не само благодарение на Тръмп, военните разходи на страните-членки растат. "Приветствам вниманието на президента за увеличаване на разходите за отбрана и в същото време е важно да се разбере, че това е реализацията на решения, които сме взели заедно", коментира Столтенберг.

Преките разходи за самата организация са не повече от 1,6 милиарда долара. Това е сумата, с която се финансира организацията. Тръмп има предвид непреките разходи - сумите, които държавите-членки на НАТО изразходват за собствената си отбрана.

През 2014 г. на срещата на върха на НАТО в Уелсе е приета декларация, че блокът ще се стреми да постигне равнището на разходи за отбрана до 2% от БВП. И ако само пет страни са били в състояние да постигнат това (САЩ, Гърция, Естония, Великобритания и Полша), през 2017 г. към процента се присъединява Румъния, а френските депутати одобряват увеличение на военните разходи за 2018 г., до нива от 1,82% от БВП.

Латвия обещава достигане на 2% през 2018 г. И министърът на финансите на Литва заявява, че разходите за отбрана ще нарастват дори след като достигнат обещаните равнища. "Ние сме член на НАТО, но сме отговорни и за  собствената си сигурност", коментира Вилиус Сапока.

Тази тенденция влияе върху цялостния ръст на разходите за отбрана на страните членки на НАТО. Според документа, публикуван от на 29 юни 2017 г., ръстът на разходите на всички страни членки на НАТО, с изключение на САЩ, е в размер на 4,3%.

Канада и европейските съюзници на САЩ относно НАТО наистина увеличат разходите си за отбрана, общо с 45,8 милиарда долара.

Тръмп е прав, разходите на страните-членки на НАТО нарастват. Но дали американският президент е причината за този растеж е спорен въпрос, коментират ТАСС. По този начин, според бившия зам.-генерален секретар на НАТО Александър Вершбоу, увеличението на военните разходи в страните от НАТО, са повлияни руския президент Владимир Путин и руската външна политика, която западните лидери определят като "агресивна" във връзка с оценката им за събитията в Крим и Украйна.

Освен това, бюджетите за отбрана за 2017 г. са заложени през 2016 г., а президентът Тръмп зае поста си на 20 януари 2017 г. И дори ако през 2018 г. има сериозно увеличение на разходите за отбрана сред страните от НАТО, не е възможно да се обясни само с призивите на Тръмп.