За първи път руската армия, която воюва срещу Украйна, ще може официално да набира за професионални военни и ученици, включително и такива, които не са били на наборна служба, съобщи Би Би Си. Парламентарната комисия по отбрана препоръча на Думата да приеме такова изменение.

Изменението ще позволи да се сключват договори с 18-годишни младежи веднага след завършване на средното им образование. Понастоящем, за да направите това, трябва да завършите техническо училище, от което да излезете поне година или две по-възрастен и с професия. В края на май властите разрешиха на по-зрели руснаци да се присъединят към армията, като вдигнаха възрастовата граница за постъпване за подписване на професионални договори с армията.

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

И Путин разбра, че това ще е война на изтощение

Правилата за сключване на договори, установени в член 34 от федералния закон "За военния дълг и военната служба", ще се променят след изменението, което Държавната дума ще разгледа по време на второто четене на законопроекта на 28 юни.

В края на май депутатите отмениха възрастовата граница за постъпване на професионална военна служба. Досега руските граждани можеха да сключат първия си договор на възраст от 18 до 40 години, а чуждите граждани - до 30 години.

Заместник-министърът на отбраната Николай Панков уточни, че както руски граждани, така и чужденци могат да бъдат наемани на военна служба до 50-годишна възраст. Руският президент Владимир Путин вече е подписал закона.

Новите изменения ще понижат образователните изисквания и съответно възрастта на новобранците, с които се сключва договор. Понастоящем армията, Федералната служба за охрана на Русия, Министерството на извънредните ситуации и Службата за външно разузнаване приемат лица, завършили средни специализирани учебни заведения, които не са служили на наборна военна служба, докато ФСБ приема лица, завършили висши учебни заведения.

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови

Путин не е готов за край на войната, но когато е готов и ние трябва да сме готови

The Guardian: Нужни са по-широки преговори за бъдещето на европейската сигурност, ново споразумение за конвенционални сили и нови отношения между НАТО и Русия

Корекциите на законодателството относно договорнослужещите продължават на фона на продължителните военни действия в Украйна, нарастващите загуби на руската армия и скритата мобилизация на хора за участие във войната.

В първоначалния вариант на проектозакона, който Държавната дума одобри на първо четене, не се споменаваше нищо за понижаване на образователните изисквания за младежите, които постъпват за първи път в армията. Тази поправка беше внесена на второ четене от ръководителя на комисията по отбрана в Думата Андрей Картаполов (Единна Русия). В обясненията се казва, че поправката е насочена към "разширяване на кадровия състав" на руските въоръжени сили.

Той предвижда, че мъж с общо средно образование (11 години училище) може да постъпи на служба във въоръжените сили и Росгвардия по договор, дори ако никога не е служил в армията. Съгласно действащия закон това е позволено само на лицата със средно професионално образование - тези, които са завършили техникуми, колежи и други специализирани средни учебни заведения. Периодът на обучение в тях след девети клас обикновено е с година или две по-дълъг от този в средното училище и съответно завършващите са по-възрастни.

ISW: Путин сменя командири в Украйна, защото войната буксува

ISW: Путин сменя командири в Украйна, защото войната буксува

Кремъл търси успехи на бойното поле

Въпреки това, с общо средно (училищно) образование вече е възможно да станете договорно нает служител не по-рано от изслушването на поне първите три месеца в армията като наборник. Това е минималното време, необходимо за начална бойна подготовка и обучение на новобранци за военна служба. Така че решението да служи по договор в този случай се счита, че наборният военнослужещ е взето по-съзнателно. Въпреки че военните често убеждават, а понякога и принуждават наборниците да подпишат договор.

Първоначално поправката, внесена от ръководителя на Комитета по отбрана на Думата, позволяваше не само да се набират военнослужещи на договор от завършващите училище, но и да се изпращат в бойни действия само един месец след сключването на договора. Тази версия на законопроекта беше публикувана в началото на юни, но почти веднага изчезна от уебсайта на Думата и сега се появява в преработен вид.

Новият вариант на законопроекта забранява изпращането на войници, моряци, сержанти и старшини, които са служили по-малко от четири месеца, да участват в бойни операции "в условията на въоръжен конфликт". Тези, които служат повече от четири месеца, но са обучени по военни професионални специалности, като например шофьор на бронетранспортьор и автомобил, шофьор на парашут, сигналист и електротехник, могат да бъдат изпратени в бойни действия едва след като завършат обучението си.

Бивш руски премиер: Путин не е на себе си, войната може да продължи две години

Бивш руски премиер: Путин не е на себе си, войната може да продължи две години

Около десетилетие ще е необходимо за "депутинизация" на Русия, прогнозира Касянов

На уебсайта на Министерството на отбраната вече е посочено за кои военни длъжности и с каква образователна квалификация могат да бъдат наемани военнослужещи по договор. Например с образование от 11 клас може да се стане командир на гранатомет, минохвъргачка и танк. Това е написано на уебсайта. Но това се отнася за тези, които са отслужили поне три месеца задължителна военна служба и са решили да преминат на договор.

Гарантирано е, че цивилните военнослужещи ще преминат едномесечен курс на интензивна бойна подготовка, "насочен към възстановяване на уменията за самостоятелни действия при изпълнение на бойни задачи в сложната обстановка на съвременните комбинирани бойни действия".

Четири седмици практическо обучение (до 240 часа): обучение на симулатор до 10 часа, физическа подготовка до 36 часа, тактическа подготовка до 32 часа, специална подготовка до 50 часа, изпълнение на огневи упражнения с АК-74 девет пъти (200 патрона), хвърляне на гранати седем пъти. Не е известно какво ще бъде включено в четиримесечното бойно обучение.

В момента е известно, че на 8 март Путин обеща да не праща наборници да воюват срещу Украйна.

Руската редакция на Би Би Си се е запознала с обявления за наемане на професионални военни, които имат едва основно образование - 9 клас.

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Ракети летят по Централна и Западна Украйна

Житомир, Яворов, Днепър

"Професионалистът трябва не само да знае как да натисне един бутон. Той трябва да разбира какво са военните престъпления, че цивилни граждани не могат да бъдат убивани, да познава основите на международното хуманитарно право. В противен случай ще се случи това, което видяхме в Буча", казва експертът. "Един истински професионалист не би започнал тази война", припомни пред Би Би Си директорът на групата за човешки права "Граждани. Армия. Закон" Сергей Кривенко.