Адвокатският екип на американската баскетболистка Бритни Гринър, задържана в Русия по обвинения за пренос на наркотици, твърди в съда във вторник, че тя е използвала медицински канабис за облекчаване на болката от наранявания, както много други елитни международни спортисти, цитира думите им Ройтерс.

Гринър, звезда на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) на САЩ, която е играла в Русия  извън сезона на WNBA, беше задържана на московско летище на 17 февруари с течности за електронна цигара, съдържащи канабисово масло, в багажа си. Медицинската марихуана е незаконна в Русия.

Тя е изправена пред възможна присъда до 10 години затвор по дело, което се развива на фона на напрегнатите отношения между Русия и Съединените щати около военната намеса на Москва в Украйна.

Експерт по наркология, призован от защитата, твърди, че медицинският канабис се използва широко за лечение на спортисти, където е законен, и често има по-малко странични ефекти от други болкоуспокояващи.

"С налична рецепта Бритни може да я е използвала марихуаната за медицински, но не и за развлекателни цели", каза адвокат Мария Благоволина, партньор в адвокатската кантора, защитаваща спортистката.

Двукратната олимпийска шампионка, която се обърна към президента на САЩ Джо Байдън да осигури освобождаването й, се призна за виновна, но отрече да е имала намерение да наруши руския закон.

Гринър - известна като "BG" сред баскетболните фенове - ще се яви отново в съда в сряда, където може да бъде призована да свидетелства. Допълнително изслушване по делото е насрочено за 2 август, каза екипът на защитата на Гринър.

Американски служители и видни спортисти твърдят, че 31-годишната спортистка е била задържана погрешно и призоваха тя да бъде освободена незабавно. Руските власти отхвърлят критиките на САЩ, като Кремъл казва, че случаят няма нищо общо с политиката.

Припомняме, че на 27 април Русия и Съединените щати извършиха размяна на затворници, обменяйки ветеран от морската пехота, намиращ се в затвор в Москва, за осъден руски наркотрафикант, който излежава дълга присъда в Америка, съобщи високопоставен американски служител. По този повод се появиха спекулации, че Гринър може също да бъде включена в такава размяна.

Освободеният от Русия американец се прибра у дома

Освободеният от Русия американец се прибра у дома

Той бе разменен за руския пилот Константин Ярошенко